3. apr, 2015

PÅSKE 2015

Hei 😀😀😀

Vi ønsker alle en riktig god påske!
Her nyter vi langfredagen på Langenes ved sjøen.
Nå er det snart 14 år siden ulykka og vi kjemper nå en kamp igjen for god rehabilitering.
Nå håper vi å samle krefter i påskesola til hverdagen starter igjen og kampen fortsetter.
Håper på en fin vår , sommer og et unikt år vi har i møte.
Vi ønsker å formidle vår kunnskap og en god jobb vi har gjort til andre, slik at man ikke må gi opp.
helt utrolig hva man kan få til om man jobber med kontinuitet i rehabilitering.
Fantastisk. Nyt påsken og hils alle kjente!😉
PåskehilsneripåskesolafraSøgnetilallekjente!😉🤩🙃🙃😮😎😀😀😀😀😀😀😀
2. apr, 2015

Trening på benk, Sunnaas februar 2014, ballansetrening

For 14 måneder siden, februar 2014, var jeg på Sunnaas Sykehus og kom hjem med en trenings plan. Den jobbet vi med frem til 1. August 14, hvor kommunen tok bort trenings timen vi hadde midt på dagen med 2 assistenter fra kl. 15-16. Nå i januar /februar 15 var Tommy og assistentene på et 6 ukers trenings og rehabiliterings opphold på Høyenhall bo og rehabilitering. Da kom vi hjem med en epikrise som forteller om viktigheten til å være 2 i rehabiliterings oppgaver og at Tommy må trene kontinuerlig, dag etter dag. Det vil gi resultater og forebygge kontrakturer og smerter. Dette er kjempe viktig. Nå som Tommy har vært uten denne treninga siden august 2014 og vi har søkt om å få denne assistent timen tilbake mellom kl 15 og 16 hver dag, venter vi i spenning. Fikk beskjed om før påske at det vil ta ca 4 ukers behandlingstid, før vi får høre noe. Håper Søgne Kommune gir oss den tilbake som har gitt Tommy en stor utvikling etter Sunnaas opphold i 2010 med store grep i Tommys rehabilitering. Det snudde Tommys livsgnist tilbake! Vi står på videre!

13. mar, 2015

Fædrelandsvennen 12. mars 2015

 

Tommy fratatt treningstimene:

- Penger ut av vinduet å kutte treningen

Marianne Trydal Skeie søker om å få tilbake treningstimene hennes trafikkskadde sønn er fratatt.

  • Mor Marianne Trydal Skeie, assistent Ailin Victoria Johannessen og lillebror Kim Erik hjelper trafikkskadde Tommy Faag Skeie tilrette på treningsbenken. 

    FOTO: Torstein Øen

 
 

SØGNE: - Det er fordi jeg er alvorlig bekymret for hvilke konsekvenser reduksjonen i de daglige treningstimene vil ha for Tommy på sikt, sier Marianne Trydal Skeie.

Kommunen sparer 80 kroner dagen på å kutte treningstimene til Tommy Faag Skeie (34).

- Livslangt prosjekt

De mener rehabiliteringen ikke gir tilstrekkelig effekt, stikk i strid med anbefalingene til Sunnås sykehus, Høyenhall bo- og rehabiliteringssenter og 34-åringens lege.

 

 

Marianne Trydal Skeie gir seg ikke, og søker på ny om å få tilbake treningstimen kommunen tok fra sønnen Tommy Faag Skeie.

FOTO: Torstein Øen

Ingeborg Dahl-Hilstad, generalsekretær i Personskadeforbundet LTN (tidligere Landsforbundet for trafikkskadde) reagerer på kommunens beslutning.

 

- Rehabilitering handler også om vedlikehold. Det er et livslangt prosjekt, påpeker Dahl-Hilstad.

Hun er ikke ukjent med at medlemmer får dårligere funksjonsnivå når de kommer tilbake til hjemkommunen, fordi de ikke får riktig og nødvendig hjelp.

- Det sier seg selv at hvis en kun ser på det økonomiske, faller det på sin egen urimelighet. Brukere med dårligere funksjonsnivå trenger mer bistand, påpeker hun.

- Ikke nok kunnskap

Hjerneskaden til Tommy Faag Skeie gjør at leddene blir deformert uten aktivitet. Fire operasjoner på Rikshospitalet har rettet opp feilstillingene, som nå er på vei tilbake på grunn av mangel på aktivitet.

- Det er jo penger rett ut av vinduet hvis feilstillingene kommer tilbake, sier Dahl-Hilstad.

- Er det for dårlig kunnskap i kommunene?

- Noen steder ser vi at de som tar beslutninger i slike saker ikke har nok kunnskap. Når de ikke følger anbefalingene fra spesialister og behandlingsinstitusjoner, kan de overprøve noen som har mer spesialkunnskap enn dem, fastslår hun.

Både kommunen og fylkesmannen har tidligere sagt nei til å gi Tommy Faag Skeie tilbake treningstimen han ble fratatt. Klagesaken er nå oversendt Helsetilsynet for endelig behandling.

Les også:

 

21. feb, 2015

Fædrelandsvennen i dag 21.02.2015

SØGNE

- Trist, sier mor, Marianne Trydal Skeie.

Hun er også Tommys verge, og bedriftsleder for bpa-ordningen (se fakta) som drifter Team Tommy; assistentlaget som sørger for å gi 34-åringen den pleie, omsorg og opptrening han trenger.

- Slå dere ned før jeg gjør det, sier Tommy selv, til fotograf og journalist - ved hjelp av talemaskinen sin.

Humoren er intakt hos den multifunksjonshemmede mannen, som ble kåret til årets navn i Søgne i 2012.

Marianne Trydal Skeie smiler - og fortviler.

- Den positive utviklingen stopper helt opp når han ikke får den rehabiliteringen han trenger. Feilstillingen er allerede på vei tilbake i den ene foten. Hva er det kommunen vil, sende ham tilbake til gamlehjemmet?

LEDDENE STIVNER

Det var der han først ble plassert etter ulykken en aprilkveld i 2001. Livet ble snudd opp ned for hele familien da den aktive 21-åringen ble påkjørt og påført store skader. Siden 2004 har han bodd i egen leilighet på Tangvall.

Hjerneskaden til Tommy gjør at leddene i kroppen stivner til og blir deformerte uten aktivitet. Etter en innleggelse på Sunnaas i 2010 ble det tatt grep: Fra 2011 til 2014 ble føttene operert på Rikshospitalet i fire omganger, for å rette opp feilstillingene. Kommunen innvilget i 2010 en ekstra daglig time til rehabilitering, for å følge opp den gode utviklingen.

Dermed ble det mulig å ha to assistenter på jobb samtidig, som er nødvendig for å utføre rehabiliteringen. Resten av døgnet er det kun penger i ordningen til å ha én assistent på jobb.

Assistentene er lært opp etter faglige råd fra Sunnaas. Resultatene av den ene daglige treningstimen er over all forventing.

I 2012 sto Tommy for første gang siden ulykken, ved hjelp av et ståbrett. I 2011 og 2012 evaluerte kommunen utviklingen som positiv, og anbefalte ordningen videreført.

I 2013 startet han sin egen bedrift, Tommy Skeie Transport, som leverer post til bedrifter på Høllen Vest.

- MENINGSLØST Å KUTTE

I mai 2014 startet nedturen. Kommunen varslet at de tar bort midler til treningstimen. Begrunnelsen er at Tommy ikke har tilstrekkelig utbytte av rehabiliteringen.

Siden august i fjor har ikke Tommy fått den daglige treningen. Marianne Trydal Skeie har klaget på vedtaket. Kommunen har avvist klagen. Det har også fylkesmannen gjort. Rehabiliteringen oppfyller ikke den juridiske normen for «nødvendig helsehjelp». Nå er klagen hos Helsetilsynet for endelig avgjørelse.

- Vi fastholder at rehabiliteringen er nødvendig helsehjelp siden de negative konsekvensene er så store ved at den tas bort. Men selv om alle fagliginstanser sier det er nødvendig, blir det en avveining mellom hva som ligger i begrepet rent juridisk, og hva kommunen har økonomi til, sier Rolf Henning Jensen. Han har fungert som rådgiver for familien siden ulykken.

Runar Nørsett, fastlege for Tommy i en årrekke, er ikke i tvil om effekten av rehabiliteringen.

I et vedlegg til klagesaken skriver han: «Det blir fullstendig meningsløst at kommunen trekker tilbake BPA-timer nå som han trenger det mer enn noensinne.»

- Det er meningsløst å kutte et tilbud når en ser at det virker. Det de gjør i Team Tommy er oppsiktsvekkende, på landsbasis. Da er det utrolig trist og uheldig det som nå skjer, sier Nørsett.

MÅ BETALE SELV

Sist lørdag kom Tommy hjem fra et seks ukers rehabiliteringsopphold ved Høyenhall bo- og rehabiliteringssted på Hønefoss med et omfattende treningsprogram, som blir liggende i skuffen.

- Det står uttrykkelig at de må være to for å utføre rehabiliteringen. Det får jeg ikke til uten de ekstra midlene. De sier han kan betale det sjøl, men da koster det 146.000 i året. Der Tommy betaler 399 kroner for en time, betaler kommunen 80 kroner, siden de får refundert 80 prosent av kostnadene. De sparer altså 80 kroner dagen på å ta fra Tommy treningen, sier Marianne Trydal Skeie.

Rolf Henning Jensen bekrefter regnestykket. - Tommy kommer inn under en ordning for særlig ressurskrevende brukere, der kommunen søker og får refundert 80 prosent av lønnskostnadene over et visst nivå. Sett i lys av det, er dette lite penger, og det er synd at det skal stå på den ene timen. Uten rehabiliteringen vil han på sikt kunne ha behov for andre tjenester, og i lengden vil det koste mer enn å opprettholde det tilbudet han har, sier Jensen.

Marianne Trydal Skeie sier det ikke er mulig å opprettholde rehabiliteringen innenfor den eksisterende bpa-ordningen.

- Marginene er små allerede, og rekker akkurat til forsvarlig pleie og omsorg. Jeg har sittet i så mange møter med kommunen. Det må være mye dyrere for dem enn å gi ham den ekstra timen, sier Marianne Trydal Skeie.

VIL IKKE OMGJØRE

Gustav Skretting, kommunalsjef for helse og sosial i Søgne, sier han nødig vil uttale seg i en klagesak, men bekrefter at de har tatt bort treningstimen til Tommy Faag Skeie.

- Det er etter en faglig vurdering av hvilke tjenester vi plikter å gi ut fra brukerens behov og hva han har krav på fra lovverket. I den vurderingen tar vi ikke hensyn til refusjonsordningen, sier Skretting.

- Hvorfor følger dere ikke opp faglige råd om rehabilitering, som kommunen er ansvarlig for å gi?

- Det er en skjønnsmessig vurdering, og jeg har ikke funnet grunnlag for å omgjøre den, sier Skretting.

Han har forståelse for at folk føler de har mer behov for hjelp enn de ofte får. -Men nå gjenstår det å se hva Helsetilsynet sier i saken, sier han.

janne.b.prestvold@fvn.no - 91360820

FAKTA

Brukerstyrt personlig assistanse (bpa)

Gir mennesker med et særlig hjelpebehov på grunn av sykdom, funksjonshemming eller alder muligheten til et fritt og selvstendig liv.

En alternativ organisering av praktisk og personlig hjelp der brukeren selv, eller i noen tilfeller en verge, er arbeidsleder for assistentene.

Bpa er en ordning kommunene plikter å ha på linje med andre lovregulerte tjenester etter sosialtjenesteloven.

Søgne kommune bevilger 2,8 millioner kroner årlig til bpa-ordningen som driftes av Marianne Trydal Skeie.

15. feb, 2015

Her er det bare å fortsette med gode rehabiliterings økter :-)

Sitte på benk! Jeg går for det 👍👏👏👏